رشید یاسمی" شاعر، نویسنده، مورخ و استاد دانشگاه تهران بود که آثار بسیار مفیدی از خود به جای گذاشت. کتاب حاضر شامل مجموعه ای از مقاله ها و رساله های ایشان است که در زمینه پژوهش های ایرانی، نقد ادبی و تاریخ فلسفه منتشر شده اند و اکنون دسترسی به آن ها آسان نیست. برخی از موضوعات این مقاله ها عبارتند از: چیستی علم تاریخ و نحوه نگارش آن، دو رساله به زبان پهلوی، نقد و بررسی آثار شاعرانی چون فردوسی، سعدی، نظامی، تبع و انتقاد احوال و آثار سلمان ساوجی نیز یکی از رساله های مفصل و مهم این مجموعه است و...
سجاد آیدنلو در این اثر بیست مقاله درباره شاهنامه و ادب حماسی ایران نوشته است. در این کتاب موضوعات مختلفی بررسی میشود. از جمله ماخذشناسی ،متنشناسی،اسطورهشناسی و واژهشناسی شاهنامه. علاوه بر این، مقالاتی درباره تاثیرات حماسه ملی ایران در برخی آثار پس از آن است و پارهای اسناد و نکات مربوط به فردوسی و شاهنامه در بعضی متون منظوم و منثور نیز بررسی شدهاند.
کتاب «پنج شاعر بزرگ ایران: برگزیده مقالات دانشنامه زبان و ادبیات فارسی» به سرپرستی اسماعیل سعادت و به کوشش مژگان گلهداری منتشر شده است. مقالات این کتاب پیشتر در مجلدات دانشنامه زبان و ادب فارسی منتشر شده است. در معرفی ناشر از این کتاب آمده است: «پنج شاعر بزرگ ایران» با مقاله بلندی به قلم جلال خالقیمطلق درباره فردوسی آغاز میشود. مقاله دوم این مجموعه نیز به بررسی زندگی و روزگار سعدی، آثار، طنز، سیاست و اخلاق نزد او و شهرت و محبوبیت او در جهان میپردازد.
مجموعۀ حاضر برگزیدهای از مقالات دانشنامۀ زبان و ادب فارسی است.شامل نزدیک به دویست و هشتاد مقاله که در آنها به اهمّ اطلاعات مربوط به حوزۀ بلاغت فارسی،اعمّ از فصاحت،بلاغت،معانی،بیان،بدیع و عروض و قافیۀ فارسی پرداخته شده است.
آداب،رسوم،و باورهای رایج در میان کاتبان،در بخشی از کتابهای “علم انشا”آمده است.رسائل،مکتوبات،منشآت،ترسّل،آیین، و آداب کتابت،عناوین کتابهایی است که در ادوار مختلف تاریخی در اینباره تالیف شده است. گردآوری این آداب میتواند به فهم و تفسیر بهتر نسخههای خطی،اسناد و کتیبههای تاریخی منجر شود و راه را برای انجام پژوهشهای گستردهتر در حوزه تاریخ کتابت،نسخهشناسی و سندشناسی باز کند.