مقوله مهدویت که از مهمترین مطالب دینی و اسلامی به شمار میآید، عمری به قدمت تاریخ زندگی انسان دارد. از همان زمان که حضرت آدم (ع) هبوط کرد، فرزندانش درباره مهدویت از او سؤال کردند. موضوع بشارتها درباره ظهور منجی آخرالزمان و انتظاری که به دنبال آن تعریف میشود، به راحتی در متون، آیینها و مناسک ادیان، مذهبها و ملتهای گوناگون جهان تا به امروز قابل پیگیری است. وجه مشترک و جدّی همه ادیان، مذهبها و ملتهای دنیا در توصیف منجی آخرالزمان، اشاره به عدالتگستری و ظلمستیزی او است که میآید تا بنای همه ستمها را در جهان ریشهکن و عدالت را جایگزین آن کند.
از دیرباز، باورهای آخرالزمانی مورد سوء استفاده اشخاص منحرف بوده و برای رسیدن به اهداف و اغراض مسموم خود، احساسات دینی مردم را بازیچه خود قرار دادهاند. یکی از این باورها، اعتقاد به مهدویت است که از صدر اسلام تا کنون مدعیان بیشماری داشته و از این رهگذر، دکان دارانی مسلمانان را فریب داده و به سوی خود دعوت کرده اند. کتاب دکانهای کاغذی با موضوع جریان شناسی مدعیان دروغین مهدویت از سده نخست اسلام تا عصر حاضر تدوین شده است تا بتواند گامی در مسیر روشنگری و تحلیل لایههای پنهان سردمداران جریانهای مدعی مهدویت بردارد.
این سیر ۴۶ساله، سی گزیده از نوشتههای داستانی امین فقیری، نویسندۀ باتجربه و سرشناس شیرازی است که هر داستان آن، دریچهای است به گوشهای از وجود خود نویسنده. داستانهای کتاب، جغرافیای خاص خود را دارند و جداکردن آنها از بستر جغرافیاییشان، به جز آنهایی که فارغ از جغرافیا نوشته شدهاند، آنها را گنگ و مبهم میکند. مدرسه، دریا، روستا و بسترهای جغرافیایی دیگر داستانها، همه شخصیت دارند و به داستان هویت میدهند. وضع اقتصادی، فرهنگی و رابطه مردم در داستانهای کتاب بخشی از هویت شخصیتها را میسازند. فقر اقتصادی و روابط انسانی، زندگی آدمهای قصهها را شکل میدهند و در روایت داستانی بخشی از جامعۀ ایرانی، جایگاه ویژهای دارند.
داستانهای کوتاه طنز این کتاب به نوعی بازی با اصطلاحات فارسی است. اکبرپور در این کتاب به هر کلمه شخصیت داده است و همین نگرش فضای تازهای را به ساختار کلی کتاب بخشیده است. نگاه نوی نویسنده به اصلاحات و ضربالمثلهای قدیمی و در عین حال طنز و صمیمیت او در به کارگیری واژهها، خواننده را تا خط آخر هر داستان به همراه خود میکشاند. دایره واژگان وسیع و راحتی نویسنده در به کارگیری آنها در جای درست، این کتاب را به اثری دوستداشتنی تبدیل کرده است.