«از نخلستان تا خیابان» غزلها، دوبیتیها، رباعیها، یک مثنوی و تعدادی شعر نو از علیرضا قزوه است که هرکدام بیانگر شیوه شاعری او هستند و تواناییاش را در به نظم کشیدن مضامین اجتماعی ، سیاسی و ... نشان میدهند. قزوه در این اثر از روزگار مینالد واز آدمها دلگیر است. او غزلهای این مجموعه را درسالهای پایانی جنگ و به یاد شهدا سرودهاست. دوبیتیها و رباعیها نیز در سالهای ۶۲- ۶۵سروده شدهاند و مضامینی مانند غم و انتظار و آرزو دارند. قزوه در اشعار نویش که آخرین بخش این مجموعه است، با زبانی طنز مسائل اجتماعی جامعه را نقد کردهاست.
کتاب جدید محمدکاظم کاظمی که پس از چند سال کار مداوم توسط نشر شهرستان ادب به چاپ رسیده است، شامل نقد آثار هشت شاعر از نسل دوم انقلاب اسلامی است؛ کتابی که کنار «10 شاعر انقلاب» بهنوعی پازل نقد شعر امروز را کاملتر میکند.
علیرضا قزوه کتاب «این همه یوسف» دربرگیرنده 24 قطعه مثنوی از علیرضا قزوه، شاعر انقلاب و اهل بیت (س) در عرصه شعر آئینی و نیز دفاع مقدس است که البته تِم موضوعاتی مانند انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در این مجموعه پررنگتر است. عنوان «این همه یوسف» از یکی از مثنویهای مندرج در این اثر که در رابطه با شهدای دفاع مقدس است، انتخاب شده است. در «این همه یوسف» همچنین دلتنگی شاعر از روزهای پرفروغ دفاع مقدس و البته از دست دادن دوستان و یاران قدیمیاش، آشکار است. این کتاب که برای اولین بار در سال 1376 منتشر شد و حالا با ویرایشی تازه بازنشر شده، به شهید یوسف کلاهدوز و سی تن از شهدای گرانقدر جنگ هشت ساله تقدیم شده است و در واقع ادای دین علیرضا قزوه به شهدای دوران دفاع مقدس و یاران قدیمی خود است. «این همه یوسف» در واقع از حماسهها و سرافرازیهای مردانی گفته که به قول شاعر، با درختان و کوه و دریا خطبه برادری خوانده بودند؛ آنها که رو به آفتاب سفر کردند، رفتند تا بهار بماند تا خاک از آن او شود و آن اتفاق سبز بیفتد.
کتاب حاضر، ترکیببند عاشورایی است که در چهارده بند سروده شده است. زبان سنجیده، تعابیر هوشمندانه و فضای نوین تفکر اسلامی و شیعی از امتیازات و محتوای کتاب است. کتاب با مقدمهای از علی معلم دامغانی به عنوان شعر آیینی روزگار ما و پایان سخن، نگاهی به ترکیببند با کاروان نیزه نقدی از عبدالجبار کاکایی به سرانجام رسیده است. بند اول با این بیت آغاز می شود: می آیم از رهی که خطرها در او گم است/ از هفت منزلی که سفرها در او گم است/ از لابه لای آتش و خون جمع کرده ام/ اوراق مقتلی که خبرها در او گم است.
اشعارِ «قطار اندیمشک» اعتراضیست به هشت سال جنگ علیه مردم ایران و هم ادای دینی به فرزندان ایرانزمین که نگذاشتند یک وجب از خاک این سرزمین تصاحب شود. خود شاعر هم تاکید دارد که این اشعار در دو محور مشترکاند؛ شعر مقاومت و اعتراض. قزوه این شعرها را از سال 63 سروده و تا «قطار اندیمشک» که پیش از این چهار بار چاپ شده، در یک کتاب منتشر کرده است. شهادت، دلاوری، ایثار، رشادت، جنگاوری، اعتراض به فراموشی یاد شهدا و دفاع مقدس، از مضامین مهم این کتاباند.
این مجموعهشعر دومین اثر علیرضا قزوه است که اولین بار سال ۱۳۷۳ منتشر شده است و حالا بار دیگر با بازنگری برای علاقهمندانِ شعر منتشر شده است. کتاب شبلی و آتش روایتی از حالات و سیر و سلوک شاعر است که به زبان شعر روایت شده است. کتاب شما را از دنیای امروز دور میکند و با تعبیرات و کلمات تازه روبهرو میکند.
مجموعه فوق، آخرین و به روز ترین تصحیح از غزلیات بیدل است که بر اساس چند نسخه مرجع از این غزلیات به کوشش دکتر سیدمهدی طباطبایی و علیرضا قزوه جمع آوری و تدوین شده است و استفاده از این مجموعه ارزشمند به تمام علاقه مندان شعر و ادب فارسی توصیه می شود.
کتاب قطار مهاراجه مجموعه خاطراتی کوتاه از استادان ، شهرها و مردم هند است که کمتر از کسی شنده شده است و درون مایه طنز دارند که مربوط به اقامت 5 ساله در هند و سفر به شهرهای مختلف خاطرات شیرینی از آدم هایی است که با آنها برخورد داشته ام.
«صبح بنارس» مجوعهای از سرودههای علیرضا قزوه، شاعر موفق کشورمان، طیّ دورهای است که به عنوان رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در هند حضور داشته است. صبح بنارس برگزیدۀ بیستویکمین دورۀ جایزۀ کتاب فصل و همچنین برگزیدۀ جایزه قلم زرین است و 70 غزل و قصیده را شامل میشود. توجه به معارف دینی و زبان استوار و روان از ویژگیهای اصلی آثار علیرضا قزوه است.
نام علیرضا قزوه با شعر انقلاب گره خورده است. از علیرضا قزوه تاکنون چند کتاب چاپ شده است و «چمدانهای قدیمی» گزیدۀ اشعار این شاعر کشورمان در قالب غزل است. علیمحمد مؤدب و مبین اردستانی، 56 غزل این مجموعه را که البته چند شعر تازه و چاپنشده نیز در میان آنها به چشم میخورد، انتخاب کردهاند.