آنچه بیش از هر چیز در شعرهای عباسلو به چشم میآید، عاطفه و زنانگی اوست که در خلال تصاویری بکر و خلاقانه به مخاطب ارائه میشوند؛ مثل سومین غزل از «همقفسان» که عشق را عنصری مشترک در روح همۀ زنان عالم هستی معرفی میکند. همقفسان عنوان چهارمین مجموعهشعر «مژگان عباسلو»ست که اردیبهشت امسال همزمان با روزهای سیاُمین نمایشگاه کتاب منتشر شد و در بردارندۀ 34 غزل با مضامین عاشقانه، اجتماعی و آیینیست.
هفت سین در بهمن ماه مجموعه شعرهای کوتاه حمیدرضا شکارسری است که تماماً در رابطه با رویدادها و حوادث انقلاب در سال 57 سروده شده است. به تصریح شاعر کتاب در ادبیات معاصر مجموعه ای نداریم که در رابطه با شعر انقلاب سروده شده باشد و تمام اشعار آن با رویدادهای سال 57 مرتبط باشد، در مجموعه شعرهای انقلاب معمولا به حوادث پس از انقلاب، دفاع مقدس و حوادثی از این دست پرداخته شده است، اما در این مجموعه شعر صرفاً 57 شعر مرتبط با رویدادهای سال 57 آورده شده است. حادثه سینما رکس آبادان، حادثه شهادت دکتر نجات الهی، شعار نویسی روی دیوارها، مقاومت سربازان ارتش در برابر شلیک به روی مردم و... رویداد هایی است که شکارشری در این مجموعه شعر خود از آن الهام گرفته است.
«ولی دوشنبه، آه» سفرنامۀ منظوم مرتضی امیریاسفندقه در قالب نیمایی است که ارمغان این شاعر از مسافرت به دوشنبه، پایتخت تاجیکستان است. گویی مواجهۀ شاعر با شگفتیهای دوشنبه، او را بر سر وجد آورده است و امیریاسفندقه سعی کرده است با زبانی صمیمی و در عین حال فاخر، تجربیات خود را با خوانندگان اشعار «ولی دوشنبه، آه» به اشتراک بگذارد.
غزلهای مرتضی امیریاسفندقه با نام «ورمشور» منتشر شده است. ورمشور در گویش مردم کرمان به معنای درهم و برهم است. مرتضی امیری اسفندقه، شاعر نامآشنای روزگار ما، در قالبهای متنوع شعر سروده است، اما قصیده، غزل و نیمایی، بیش از دیگر قالبها مورد توجهِ این شاعر خراسانی قرار دارد. ویژگی مشترک همۀ سرودههای اسفندقه -به ویژه غزلها- دقت و لطافت عاطفی و نگاه نو و انسانی به پیرامون است. این دقایق و همچنین زبان ساده و صمیمی در خدمت معرفت و اندیشهای است که در شعر امیری اسفندقه به وضوح جلوه کرده است.
غلامرضا کافی شاعر و پژوهشگر عرصه ادبیات انقلاب و دفاع مقدس که متولد 1347 است تاکنون آثار بسیاری را روانه بازار کتاب کرده است. «پژوهشنامه ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس» شاخصترین اثر این پژوهشگر است. همچنین آثاری نظیر «تاوان تنهایی»، «در آشیان چکاوک»، «در تابستان زخم»، «گزیده ادبیات معاصر»، «ترکش کلمات» و ... برخی از آثار این پژوهشگر ارزنده ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است. واقعه که انتشارات شهرستان ادب آن را روانه بازار کتاب کرده در بردارنده 24 شعر است که ترکیبی از اشعار در موضوعات مختلف که درونمایههای مذهبی، اجتماعی و اشعار مرتبط با محور مقاومت در آنها دیده میشود.
«واژگان واژگون» در دو قالب غزل و قصیده، آخرین سرودههای محمدرضا طهماسبی را گرد آورده است. طهماسبی پیش از این، اولین مجموعۀ شعر خود را با نام «گزارهها» منتشر کرده بود. شعرهای«واژگان واژگون» بیشتر در دو موضوع آیینی و عاشقانه سروده شدهاند. محمدرضا طهماسبی از شاعران فعال دهۀ اخیر محسوب میشود که شعر او در بسیاری از جشنوارههای معتبر، برگزيده شده است.
از میلاد عرفانپور، پیش از این مجموعه رباعیهای «از شرم برادرم»، «پاییز بهاری است که عاشق شده است»، «پادشهر» و «جشن فراموشیها» و مجموعه شعر «بیخبریها» منتشر شده است. عرفانپور بیشتر شهرت خود را مدیون رباعیهای سخته و پختهای است که با نیمنگاهی مذهبی سروده است. «ناخوانده» پنجمین مجموعه رباعی این شاعر خوشذوق شیرازی است که نگاه تازه به مرگ و زندگی و جهان، مهمترین ویژگی آن است.
شعر اعتراض، عنوانی است که در سال های اخیر به عنوان گونه ای از شعر اجتماعی که همراه با نقد جدی و اعتراض صریح سروده می شود، مطرح شده است. پیمان طالبی، جوان خوش آتیه شعر امروز توانسته است نخستین اثر خود را با محوریت شعر اعتراض و با نام «ناحماسه» عرضه کند. این مجموعه بیشتر در موضوعات اجتماعی سروده شده است و می تواند شروع مبارکی بر سیر ادبی این شاعر جوان باشد.
قربان ولیئی از معدود شاعرانی است که به دور از جریانها، خلوت دنجی را برای سرایش خویش انتخاب کرده است. اشعار قربان ولیئی برگرفته از سبک و سلوک زندگی وی هستند و همین آنها را از شعر سایر شعرا متمایز میکند. از ولیئی تا کنون چندین کتاب به چاپ رسیده است: «درخت در خودش راه میرود»، «باید نوشت نام تو را با پرندهها»، «ترنم داوودی سکوت»، «گفتم به لحظه نام تو را، جاودانه شد»، «ضربان ذات» و «لحظهی جهان» و... که گزیدهای از این کتابها به همراه چند غزل جدید را میتوان در «موسیقی نواحی جان»، بهانتخاب زهیر توکلی و مبین اردستانی بهنظاره نشست.
کشته شدن تعداد زیادی از هموطنان ایرانی ما و مسلمانان سراسر جهان در فاجعة منا به سال 1394، موجب به وجود آمدن موجی از اشعار با موضوعات گوناگون شد که گزیدهای از بهترین سرودهها با این موضوع در کتاب «منا منهای بسیاران» جمعآوری گردیده است.
مجموعه شعر «مرز ما عشق است» شامل اشعار سید محمد مهدی شفیعی از سال ۸۹ تا ۹۵ در دو قالب رباعی و غزل است که از سوی انتشارات شهرستان ادب منتشر شده است. اشعار این کتاب با مضامین آیینی، اجتماعی و عاشقانه و شامل ۲۹ غزل و ۱۱ رباعی است. این مجموعه شعر، در سال 97 به چاپ سوم رسیده است.
شعر کودک و نوجوان، افقی وسیع برای شاعرانی است که با کودک درون خود در آشتی و همزبانی اند. حامد محقق شاعر توانمندی است که همچون پدر خود استاد جواد محقق، به شعر کودک و نوجوان و سرودن می پردازد. شعرهای حامد محقق در قالب نیمایی است و به ساده ترین و لطیف ترین زبان، مضامین لطیف نوجوانانه را به تصویر می کشد. مجموعه شعر«مثل یک درخت» نخستین مجموعه شعر این شاعر جوان است که با نقاشی های هنرمندانه و شاعرانه مهدی بادیه پیما، زینت بیشتری گرفته است.
اعظم سعادتمند کارشناسی فیزیک دارد و هم اکنون دانشجوی مقطع ارشد تصوف و عرفان اسلامی می باشد، وی فعالیت ادبی حرفه ای خود را از سال 82 و با حضور در انجمن شعر قم آغاز کرد و به گفته خود با تلاش و پشتکار فراوان در حوزه شعر گام برداشته است. «لیلی آذر» که توسط انتشارات شهرستان ادب منتشر شده، سومین مجموعه غزل سعادتمند پس از «گنجشکهای پاییز» منتشر شده در سال 90 و «باران پس از برف» انتشار سال 94 است که چهل و یک غزل عاشقانه از این شاعر جوان را در بر میگیرد.
محمدعلی مجاهدی یکی از مؤثرترین شاعران آیینی دهههای گذشته است که تأثیر تعالیم و نگاه او به این مقوله را میتوان در آیینة شاگردان بیشمار وی –خصوصاً در شهر قم- به نظاره نشست. گلنفسیها گزیدهای از بهترین اشعار محمدعلی مجاهدی است که میتواند نمایی از شعر و نگاه عمیق این پیر شعر آیینی باشد.
مجید سعدآبادی شاعر نامآشنای شعر سپید کشور، دغدغههای خود و همنوعان خود را دربارۀ بیداری اسلامی و وقایع مربوط به انقلابهای کشورهای عربی در کتاب «گلفروش مسلمان» مطرح کرده است. گلفروش مسلمان برگزیدۀ جشنوارۀ شهید آوینی و همچنین جشنواره شعر انقلاب است.
محمد شکریفرد، شاعر جوان هشترودی، از رویشهای شعر انقلاب اسلامی است که چند سالی است توانسته با غزلیات پراحساس و واکنشهای بموقع خویش به وقایع اجتماعی، جایی برای خود در عالم ادبیات دست و پا کند. گشایش، پس از «نصف گمشده»، دومین اثر این شاعر خوشآتیه است.
«گاهی حواست نیست» برشهای فلسفی-ادبی است از زندگی سراسر آشوب شهرنشینی که در آن علی داودی، با نگاهی شاعرانه به بیان دغدغهها و اندیشههای زیستی خود پرداخته است. انتخاب قالب نیمایی و نگاهی دوباره به ظرفیتهای فراموششدة این قالب، از دیگر ویژگیهای منحصر به فرد این کتاب خواندنی است.
از محمدزاده تا کنون هفت مجموعه در حوزه شعر منتشر شده است که توانستهاند جایزه کتاب سال قلم زرین ، کتاب فصل ، کتاب انقلاب و جشنواره ی بین المللی شعر فجر را به نام خود ثبت کنند .
قرار نیست شکوه غزل را خاتمه ای باشد و این شکل شگفت شعری، به تکرار و ملال بیانجامد. روزگاری دور، طرح نویی درانداختند و غزل را معرفی کردند. امروزه می توان گفت که این غزل است که در دامن خود شاعرانی را می پرواند و می نمایاند. سعید پور طهماسبی چهره ای نو و خوش آتیه در غزل امروز است که در اولین کتاب خود، قرار را بر زیستن با غزل گذاشته است. غزلهای مجموعه شعر«قرار»، صدای تازه ای از صمیمت، سلامت و حکمت در شعر امروزند و پنجره هایی روشن به آینده ی غزل، می گشایند. قرار سعید پورطهماسبی