شعر اعتراض، عنوانی است که در سال های اخیر به عنوان گونه ای از شعر اجتماعی که همراه با نقد جدی و اعتراض صریح سروده می شود، مطرح شده است. پیمان طالبی، جوان خوش آتیه شعر امروز توانسته است نخستین اثر خود را با محوریت شعر اعتراض و با نام «ناحماسه» عرضه کند. این مجموعه بیشتر در موضوعات اجتماعی سروده شده است و می تواند شروع مبارکی بر سیر ادبی این شاعر جوان باشد.
کشته شدن تعداد زیادی از هموطنان ایرانی ما و مسلمانان سراسر جهان در فاجعة منا به سال 1394، موجب به وجود آمدن موجی از اشعار با موضوعات گوناگون شد که گزیدهای از بهترین سرودهها با این موضوع در کتاب «منا منهای بسیاران» جمعآوری گردیده است.
مجموعه شعر «مرز ما عشق است» شامل اشعار سید محمد مهدی شفیعی از سال ۸۹ تا ۹۵ در دو قالب رباعی و غزل است که از سوی انتشارات شهرستان ادب منتشر شده است. اشعار این کتاب با مضامین آیینی، اجتماعی و عاشقانه و شامل ۲۹ غزل و ۱۱ رباعی است. این مجموعه شعر، در سال 97 به چاپ سوم رسیده است.
شعر کودک و نوجوان، افقی وسیع برای شاعرانی است که با کودک درون خود در آشتی و همزبانی اند. حامد محقق شاعر توانمندی است که همچون پدر خود استاد جواد محقق، به شعر کودک و نوجوان و سرودن می پردازد. شعرهای حامد محقق در قالب نیمایی است و به ساده ترین و لطیف ترین زبان، مضامین لطیف نوجوانانه را به تصویر می کشد. مجموعه شعر«مثل یک درخت» نخستین مجموعه شعر این شاعر جوان است که با نقاشی های هنرمندانه و شاعرانه مهدی بادیه پیما، زینت بیشتری گرفته است.
اعظم سعادتمند کارشناسی فیزیک دارد و هم اکنون دانشجوی مقطع ارشد تصوف و عرفان اسلامی می باشد، وی فعالیت ادبی حرفه ای خود را از سال 82 و با حضور در انجمن شعر قم آغاز کرد و به گفته خود با تلاش و پشتکار فراوان در حوزه شعر گام برداشته است. «لیلی آذر» که توسط انتشارات شهرستان ادب منتشر شده، سومین مجموعه غزل سعادتمند پس از «گنجشکهای پاییز» منتشر شده در سال 90 و «باران پس از برف» انتشار سال 94 است که چهل و یک غزل عاشقانه از این شاعر جوان را در بر میگیرد.
محمدعلی مجاهدی یکی از مؤثرترین شاعران آیینی دهههای گذشته است که تأثیر تعالیم و نگاه او به این مقوله را میتوان در آیینة شاگردان بیشمار وی –خصوصاً در شهر قم- به نظاره نشست. گلنفسیها گزیدهای از بهترین اشعار محمدعلی مجاهدی است که میتواند نمایی از شعر و نگاه عمیق این پیر شعر آیینی باشد.
مجید سعدآبادی شاعر نامآشنای شعر سپید کشور، دغدغههای خود و همنوعان خود را دربارۀ بیداری اسلامی و وقایع مربوط به انقلابهای کشورهای عربی در کتاب «گلفروش مسلمان» مطرح کرده است. گلفروش مسلمان برگزیدۀ جشنوارۀ شهید آوینی و همچنین جشنواره شعر انقلاب است.
محمد شکریفرد، شاعر جوان هشترودی، از رویشهای شعر انقلاب اسلامی است که چند سالی است توانسته با غزلیات پراحساس و واکنشهای بموقع خویش به وقایع اجتماعی، جایی برای خود در عالم ادبیات دست و پا کند. گشایش، پس از «نصف گمشده»، دومین اثر این شاعر خوشآتیه است.
«گاهی حواست نیست» برشهای فلسفی-ادبی است از زندگی سراسر آشوب شهرنشینی که در آن علی داودی، با نگاهی شاعرانه به بیان دغدغهها و اندیشههای زیستی خود پرداخته است. انتخاب قالب نیمایی و نگاهی دوباره به ظرفیتهای فراموششدة این قالب، از دیگر ویژگیهای منحصر به فرد این کتاب خواندنی است.
از محمدزاده تا کنون هفت مجموعه در حوزه شعر منتشر شده است که توانستهاند جایزه کتاب سال قلم زرین ، کتاب فصل ، کتاب انقلاب و جشنواره ی بین المللی شعر فجر را به نام خود ثبت کنند .
قرار نیست شکوه غزل را خاتمه ای باشد و این شکل شگفت شعری، به تکرار و ملال بیانجامد. روزگاری دور، طرح نویی درانداختند و غزل را معرفی کردند. امروزه می توان گفت که این غزل است که در دامن خود شاعرانی را می پرواند و می نمایاند. سعید پور طهماسبی چهره ای نو و خوش آتیه در غزل امروز است که در اولین کتاب خود، قرار را بر زیستن با غزل گذاشته است. غزلهای مجموعه شعر«قرار»، صدای تازه ای از صمیمت، سلامت و حکمت در شعر امروزند و پنجره هایی روشن به آینده ی غزل، می گشایند. قرار سعید پورطهماسبی
یکی از نامهایی که با شعر سبک هندی گره خورده است، نام مرحوم محمد قهرمان است؛ شاعر نازکاندیشی که هم در عرصة پژوهش و هم در عرصة سرایش توانسته است آثاری ماندگار به ثبت برساند. فرشتة مهر، مجموعة تصنیفهای محمد قهرمان است که پس از فوت ایشان، به چاپ رسیده است.
شعر دهة هفتاد و هشتاد شمسی، بدون نام محمدسعید میرزایی، به واقع چیزی کم دارد. میرزایی یکی از مهمترین شاعرانی است که در طرز نوی غزل در دهههای یادشده بسیار تأثیرگذار بود و سبب به وجود آمدن موجی از اقبال به قالب غزل شد و جریانات مختلف در عالم ادبیات پدید آورد. غزل هزارة دیگر گزیدهای از بهترین و مهمترین غزلیات میرزایی به انتخاب مبین اردستانی و محمدحسین نعمتی است.
کبری موسوی قهفرخی از مطرحترین و فعالترین شاعران شهرکرد است. «غروب پا به ماه» مجموعهای از آخرین غزلهای موسوی قهفرخی است. ویژگی اصلی اشعار کبری موسوی قهفرخی، جریان داشتن شور و شادابی زندگی در آنهاست. این کتاب دومین اثر این شاعر غزلسرا پس از مجموعه شعر «ترانهماهیها» است.
شاعر کمادعای اصفهانی، مهدی جهاندار، پس از چندین سال درخشش در عرصة ادبیات، بالأخره تصمیم به انتشار کتاب گرفت و انتشار اولین اثر خود را به شهرستان ادب سپرد. در این کتاب، اشعار معروف مهدی جهاندار و تعدادی اثر شنیدهنشده در کنار یکدیگر نشستهاند و مجموعهای جذّاب و خواندنی را شکل دادهاند.
علیمحمد مؤدب با سپید شروع کرد و با سپیدهایش درخشید؛ هرچند در ادامه مسیر شاعریاش تجربههای موفقی هم در قالبهای غزل و نیمایی پیدا کرد اما بسیاری هنوز او را به سپیدهایش می شناسند. «عاشقانههای پسر نوح» نخستین دفتر شعر علیمحمد مؤدب است که دربردارندۀ 39 قطعه شعر سپید اوست که در آنها بیشتر سراغ موضوعات و مضامین عاشقانه و فردی رفته است. این مجموعه نخستین بار در سال 1382 منتشر شد و توانست مورد توجه و اقبال صاحب نظرمان و علاقهمندانِ ادبیات قرار بگیرد و اکنون چاپِ دوم این دفتر شعر توسط انتشارات شهرستان ادب منتشر شده است.
«صبح زود» اولین مجموعه شعر سیدعلی لواسانی، شاعر جوان و خوشذوق تهرانی است. این کتاب در قالبهای غزل و نیمایی سروده شده است. زبان سخته و پخته و توجه ویژه به نوآوری، از خصوصیات بارز اشعار سیدعلی لواسانی است. «صبح زود»، در واقع گزیدهای است از بهترین اشعار لواسانی که از سال 88 تاکنون سروده شده است.
«صبح بنارس» مجوعهای از سرودههای علیرضا قزوه، شاعر موفق کشورمان، طیّ دورهای است که به عنوان رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در هند حضور داشته است. صبح بنارس برگزیدۀ بیستویکمین دورۀ جایزۀ کتاب فصل و همچنین برگزیدۀ جایزه قلم زرین است و 70 غزل و قصیده را شامل میشود. توجه به معارف دینی و زبان استوار و روان از ویژگیهای اصلی آثار علیرضا قزوه است.
وحیده احمدی متولد 5 مهر 1365 در تهران است و مقطع کارشناسی را در دانشگاه تهران و مقطع کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی را در دانشگاه شهید بهشتی گذرانده است. «شاید به جا آوردی» عنوان اولین کتاب اوست که توسط انتشارات شهرستان ادب منتشر شده است.
«سکوت کاهگلی» اولین مجموعۀ شعر دکتر رضا شیبانیاصل، شاعر باسابقه و نامآَشنای تبریزی است که عنوان برترین کتاب جایزۀ گام اول را نیز از آن خود کرده است. اگرچه عمدۀ این کتاب را غزلهای شیبانی در بر میگیرد اما چند چهارپاره و قصیده نیز در این کتاب دیده میشود. زبان سخته و پخته و عاطفۀ سرشار این شاعر تبریزی، سکوت کاهگلی را خواندنیتر میکند.
سعید بیابانکی شاعری است که هم در اشعار جدی و هم در اشعار طنز بسیار توانمند و پرکار است. حضور مستمر و فعال این شاعر اهل خمینیشهر در برنامههای مختلف صدا و سیما و اجرای موفق برنامههای مختلف در سطح کشور از بیابانکی شاعری محبوب و مشهور ساخته است. «سکتۀ ملیح» مجموعۀ آخرین طنزهای سعید بیابانکی است.
رونق گرفتن زیارت اربعین در سالیان اخیر سبب شده شاعران و نویسندگان نیز نگاهی به واقعة عظیم و پرشور سال داشته باشند. سیدمهدی موسوی در کتاب «سفرنامه باصاد» برشهایی از این سفر سراسر ماجرا را در قالب نیمایی به تصویر کشیده است و با زبانی صمیمی و ساده، تجربیات گرانقدر خود را با زبان شعر با خوانندگان به اشتراک گذاشته است.
علی محمد مودب به رغم سروده های ارزشمندی که در قالب های متعدد دارد برای خیلی از مخاطبان ادبیات با سپیدهای تأثیرگذار و جریان سازش شناخته شده است. مجموعه«سفر بمباران» در برگیرنده شعرهایی با محوریت شعر مقاومت جهان اسلام است. این کتاب حاصل سروده های جریان یافته در طول جنگهای 33 روزه و 22 روزه بوده در عین توجه به این موضوع، خرده روایت ها،واگویه ها و انتقادهایی در حوزه های مختلف اجتماعی، فرهنگی و حماسی را دربرگرفته است.
فاطمه سلیمانپور از شاعران جوان امروز است، اما پختگی و کمالگرایی نگاه شاعرانهاش، او را از بسیاری جهات از همنسلانش متمایز کرده است. فاطمه سلیمانپور، متولد سال 64 است و در قم زندگی میکند. اولین مجموعهشعرش با عنوان «سرم به شانۀ تو فکر میکند» بهار امسال توسط انتشارات شهرستان ادب منتشر شد؛ مجموعهای شامل 36 شعر عاشقانه که به ترتیب سرایششان از سال 85 تا 94 در کتاب قرار گرفتهاند.
فریدون شمس از شاعران باسابقة جلسات تهران است که توانسته است نگاه خود را همگام با نگاه روز به شعر پیش ببرد. از این روز شعرهای او در عین پختگی، از نگاهی نو بهرهمندند که خواننده رو به مطالعة دقیقتر آثار او ترغیب میکنند.
بسیاری از شاعران بزرگ معاصر از شهرستان های کوچک برخاسته و جریان ادبی کشور را تحت تاثیر قرار داده اند. فاطمه هاوشکی شاعری از دیار شهربابک است در استان کرمان. این شاعر جوان با زبانی ساده و بومی، نخستین مجموعه شعر خود را با نام«زیر سر کوه» عرضه کرده است. این کتاب خواندنی که یکی از بهترین مجموعه شعرهای بانوان شاعر در این سالهاست، توسط انتشارات شهرستان ادب منتشر شده و در اختیار علاقه مندان غزل قرار گرفته است.
کمتر کسی این روزها پیدا میشود که نام محمدمهدی سیار را نشنیده باشد؛ شاعری که چه به واسطۀ کسب جایزۀ کتاب سال برای کتاب «حقالسکوت» و چه به واسطۀ فعالیت مستمر خود در سرایش ترانههای مطرح و روز کشور، شناختهشده است. او دارای دکترای فلسفه از دانشگاه تربیت مدرس است و ترانه های او را از زبان خوانندگانی چون «سالار عقیلی» «نیما مسیحا» «فریدون بیگدلی» و «حامد زمانی» شنیده ایم. «رودخوانی» سومین کتاب محمدمهدی سیار پس از «بیخوابی عمیق» و «حقالسکوت» است. شعرهای این مجموعه در قالبهای مختلفی سروده شده است که البته غالب آنها را غزل و نیمایی تشکیل میدهند.
معین اصغری از شاعران جوان مشهدی است که در چند سال اخیر سرعت رشد فزایندهای را در میان شاعران همسال خود داشته است. «روبهرو» مجموعة 25 غزل از اصغری است که بعد از سال 89 سروده شدهاند. درونمایههای این اشعار بیشتر عاشقانه و تا حدّی عارفانه است.
از میلاد عرفانپور تا کنون چندین کتاب در قالبهای شعری گوناگون منتشر شده است امّا همچنان وی را بیشتر به عنوان شاعری رباعیسرا میشناسند. عرفانپور در آخرین کتاب خود، مجموعهای از رباعیاتی را به چاپ رسانده است که به گفتة خود شاعر، نقطة مشترک تمامی آنها این است که در راهبندانهای شهر شلوغ پایتخت سروده شدهاند.
اهل فرهنگ، نام اسماعیل امینی را به عنوان یک شاعر، منتقد، مدرس و طنزپرداز برجسته می شناسند. شاعری که پس از چهار دهه فعالیت جدی و البته فروتنانه در حوزه ادبیات، نخستین مجموعه شعر خود را با عنوان«دلقک و شاعر دربار» به انتشارات شهرستان ادب سپرده است. این مجموعه شعر در قالب های گوناگون سروده شده و از لحاظ موضوعی بیشتر شعر های اجتماعی شاعر را در خود منعکس کرده است. بی شک این کتاب یکی از خواندنی ترین مجموعه شعرهای روزگار ما خواهد بود و می تواند برگ زرینی در کارنامه انتشارات شهرستان ادب باشد.
این کتاب، منظومه ای بلند در قالب چهارپاره است که به گونه ای بی نظیر به روایت فراز و نشیب و اشک ها و لبخندهای روزگار معاصر می پردازد. این منظومه یکی از جامع ترین آثار ادبیات سیاسی و حماسی و یک تاریخ شاعرانه از دوران انقلاب اسلامی است که با بیان دردمندانه و هنرمندانه علی محمد مودب به رشته تحریر درآمده است. «دستخون» را می توان بلندترین چهارپاره انقلاب دوران انقلاب اسلامی نیز دانست.
«درختان تبعیدی» آیینهای از غزل امروز افغانستان است که سیدضیاء قاسمی و علیمحمد مؤدب گزینش اشعار آن را بر عهده داشتهاند. نام این مجموعه از بیتی از سیدنادر احمدی شاعر افغانستاني مقيم استراليا برگرفته شده است. اسمی که مبیّن وضعیت شعر و شاعران امروز افغانستان است و گوياي این واقعیت تلخ که بسیاری از آنان از سرزمین خود آوارهاند و در چهارسوی جهان پراکنده.
«خوابنما» مجموعة رباعیات شاعر جوان کشور، امیر مرادی است که مضامین عرفانی، عاشقانه و اجتماعی عمدة این کتاب را تشکیل میدهد. خوابنما شامل 54 رباعی است و اولین کتاب این شاعر خوشذوق محسوب میشود. این اثر مسیری متفاوت از جریان رباعی سالهای اخیر طی میکند و سعی در احیای جریان اصیل و کلاسیک این قالب کهن فارسی دارد.
نام علیرضا قزوه با شعر انقلاب گره خورده است. از علیرضا قزوه تاکنون چند کتاب چاپ شده است و «چمدانهای قدیمی» گزیدۀ اشعار این شاعر کشورمان در قالب غزل است. علیمحمد مؤدب و مبین اردستانی، 56 غزل این مجموعه را که البته چند شعر تازه و چاپنشده نیز در میان آنها به چشم میخورد، انتخاب کردهاند.
سعید بیابانکی نامی آشنا در شعر کشور است؛ شاعری توانا که در قالبهای مختلف توانسته آثار ماندگاری را از خود به یادگار بگذارد. «چقدر پنجره» نام گزیدۀ غزلهای اوست. گزینش60 غزل موجود در این کتاب بر عهدۀ محمدحسین نعمتی و علی داودی بوده است
از میلاد عرفانپور تاکنون چند مجموعۀ رباعی چاپ شده است و این شاعر خوشقریحۀ کشور توانسته است نامی در این قالب دیرپای ایرانی برای خود دست و پا کند. «بیخبریها» اولین غزلهای چاپشدۀ این شاعر جوان و موفق شیرازی را شامل میشود. علاوه بر 18 غزل موجود در کتاب، چند دوبیتی و رباعی نیز در پایان این مجموعه گنجانده شده است.
متفاوت بودن یک شعر همیشه به عجایب و غرایب لفظی و معنوی و ساختارشکنی های آنچنانی نیست. گاهی صداقت و صمیمیت می تواند شعریت را گواه باشد و تضمین کند. جواد شیخ الاسلامی شاعری پرشور و خوش آتیه است که در جوانی توانسته این نشانه های مبارک را در شعر خود به تماشا بگذارد.«بی تو نبودن» روایتی بی تکلف از بی قراری های یک جوان امروزی در ساحات متنوع و مختلف است. این مجموعه خوشخوان، نخستین کتاب این شاعر خوش ذوق مشهدی است.
موسی عصمتی ، شاعر روشن دل خراسانی، پس از سال ها تجربه سرودن نخستین بار شعرهای خود را در این کتاب منتشر کرده است. شعرهای این کتاب بخصوص از دید اجتماعی برجسته است. شاعر در این اثر تلاش دارد تا تجربیات خاص دوران نابیناییاش را با استفاده از ظرفیت کلمات به تصویر بکشد.
پروانه نجاتی از موفق ترین بانوان شاعر در روزگار ماست. بیش از سه دهه فعالیت مستمر ادبی و سرایش در موضوعات متنوع در کنار گرایشات مذهبی و انقلابی، موجب شده تا او شاعری کم نظیر در نسل خود – به ویژه در میان بانوان - باشد. نجاتی اهل بهبهان است، سالهاست در شهر شعر- شیراز- زندگی می کند و مسئول انجمن شعر زنان شیراز است.مجموعه شعر بهانه ها مجموعه ای از تازه ترین و بهترین آثار این شاعر است. در مجموعه بهانه ها، شعرهایی خواندنی در موضوعات گوناگون گردآمده تا بهانه هایی باشد برای لذت از شعر اصیل امروز.
دکتر محمد مرادی استاد ادبیات دانشگاه شیراز و شاعر جوان و باتجربه ای ست که در این کتاب بیشتر با زبان غزل به شعرهایی عاشقانه اجتماعی و آیینی پرداخته است.
این مجموعه شعر میلاد عرفان پور با عنوان« از آخر مجلس» در چهار فصل سروده شده است. شاعر در این کتاب، به رباعی، غزل و نیمایی پرداخته است. نیایش، عشق، دادخواهی و حماسه موضوعاتی است که سرچشمه ی بیشتر سروده های این کتاب است. در این مجموعه بُعد دیگری از شعرهای میلاد عرفان پور درکنار بخشی از تازه ترین رباعی های او به مخاطبان عرضه شده است. این کتاب به چاپ هشتم رسیده است.