"این فرهنگ مرجعی فارسی انگلیسی برای معرفی اساطیر یونان و روم (شخصیت ها و داستان ها) است هم چنین خدایان و قهرمانان کلاسیک نظیر "آتنا"، "زئوس"،"آخیلس"، "اودو سئوس"، "اویدیپوس" و "آینئاس" به همراه تبارنامه ها و نقشه هایی که برای آشنایی بیش تر با پیوندهای سببی و نسبی شخصیت ها و مکان وقوع داستان ها فراهم آمده است. گفتنی است، ترتیب مدخل ها در کتاب بر اساس الفبای فارسی است، اما در انتهای کتاب، فهرستی از همه ی مدخل ها به انگلیسی و بر اساس الفبای انگلیسی آمده است. نیز، کلیه ی منابع باستانی که در فرهنگ حاضر از آن ها استفاده شده، و هم چنین، نویسندگان این منابع و مراجع، در فهرست فارسی انگلیسی (با توضیحات و شرح) و در فهرست انگلیسی فارسی معرفی گردیده است."
در این پژوهش، پس از مرور انتقادی نظریۀ توتمیسم و درنگی کوتاه بر ادیان ایرانی، به جست وجوی نشانه های بازمانده از کیشی کهن در روایت های ایرانی پرداخته شده است که در کانون آن، توتمیسم و آیین های اخترماری، به چشم می خورد. جست وجوی نشانه های این کیش از یاد رفته در شاهنامه و روایت های ایرانی ما را به شناختی ژرف تر از داستان های ملّی رهنمون خواهد شد و بخش هایی از روایت ها را که در پی زدودگی و دگرگونی، پنهان شده است، آشکار خواهد کرد.
انسان از هزارههای پیشین تا همین امروز با اساطیر درگیر بوده و بیوقفه زندگیاش با حضور آنها گذشته است. کمتر متفکر، هنرمند و ادیبی را میتوان نام برد که مسئلهی اساطیر و نقششان در تاریخ بشر و زیست – جهان انسان برایش واجد اهمیتی ویژه نباشد. اسطورهها چه از نوع متقدم و چه از نوع متاخرشان، چنان بر همهی جنبههای زیستن ما در جهان سایه انداختهاند که از جزئیترین و خصوصیترین لحظههای زندگی مثل زندگی زناشویی تا عمومیترین وضعیتها مثل حضور در مراسم تدفین، به آنها مرتبطند. سیروس شمیسا که سالهای متمادی عمرش را به نوشتن و پژوهش در حوزههای مختلف فرهنگ، هنر، ادبیات، فلسفه، روانشناسی و ... گذرانده، مجموعهی یادداشتهایی که طی سالیان دربارهی اسطورهها نوشته را در قالب کتاب «اساطیر و اساطیروارهها» گرد آورده است. این یادداشتها که ماحصل تدقیق و تعمق در پدیدههای پیرامونی نویسنده است، از چیستی و چرایی اسطورهها تا نسبتشان با تاریخ، ادابیات، هنر، سیاست، دین و ... را در برمیگیرند. شمیسا از تماشای یک فیلم سینمایی گرفته تا حضور در مراسم عید پاک در واتیکان را جرقههایی در نوشتن یادداشتها این کتاب میداند و با توجه به وسعت نظر و دامنهی وسیع معلومات و قوهی تحلیلاش، مجموعهای خواندنی را به نام اساطیر و اساطیروارهها عرضه کرده است.