کتاب شعر «جشن فراموشی ها»، شامل حدود 50 رباعی است که تنوع موضوعی دارد. مرگ در آثار میلاد عرفان پور، به ویژه این کتاب، جایگاه ویژه ای دارد. همین طور در مورد شهر نیز سروده هایی وجود دارد.
میلاد عرفانپور( -۱۳۶۷)، شاعر است. کتاب پادشهر، دغدغههای انسان دهاتی ماندهای را روایت میکند که در گیر و بند مقتضیات جامعه مدرن اسیر شده و نمیداند که با تضادها و تعارضها باید چه کند. عرفانپور این کتاب را به آنان که در شلوغیهای شهر، ایمان روستاییشان را گم نمیکنند، تقدیم کرده است. به طور کلی او در این کتاب کوچک شصت صفحهای، میانهاش با شهر خوب نیست. البته به شهری که دستاوردش مصراع چهارم و ناگوار این رباعی است: این جا دل سفرهها پر از نان و زر است آنجا جگر گرسنهها شعلهور است ای وای بر این شهر که در غربت آن همسایه ز همسایه خود بیخبر است
میلاد عرفانپور( -۱۳۶۷)، شاعر است. دکتر محمدرضا سنگری در مقدمه این کتاب میگوید: «حدود کمتر از یک دهه است که دیگر بار اقبال به رباعی روی آورده و استقبال از آن آغاز شده است. نوآوری در فرم، کشف و دستیابی به چشم اندازهای تازه زبانی، نوعی جهتگیری فلسفی و ریختن مضامین غزلی در قالب خوش آهنگ رباعی از دستاوردهای کوششهای نو در عرصه این قالب شورانگیز است. شاعر جوان، خوش استعداد و رباعیگوی عزیز، میلاد عرفانپور که فرداها از او بیشتر خواهیم شنید، جدی و ژرف به این عرصه قدم گذاشته است و با رباعیهایی که با چند شاخصه ممتاز شدهاند، چشماندازهای تازهای را فراروی شعردوستان گشوده است. تنوع، تعهد و التزام و اندیشهی جاری در رگ شعر، غافلگیری و ضرباهنگ خوش پایانی شعر، تکاپوی شاعرانه در کشف مضامین بکر و تازه و حتی به ظاهر غیر شعری، از شاخصههای شعر میلاد عرفانپور است». در یکی از رباعیهای این مجموعه میخوانیم: «تلخ است که لبریز حقایق شده است زرد است که با درد موافق شده است عاشق نشدی و گر نه میفهمیدی پاییز بهاری است که عاشق شده است»
بیکتابی داستانی نوشته محمدرضا شرفی خبوشان ماجرای دلال کتابی در زمان مشروطه است که دیوانهوار به دنبال کتابهای قدیمی و نسخ خطی میگردد. دلال داستان برای به دست آوردن نسخه باارزشی از یک کتاب وارد رقابت با همصنفهای خود میشود و در این راه خطرهای بسیاری را به جان میخرد. در این بین اما صدای وجدانش لحظهای آرامش نمیگدارد. شرفی خبوشان با هنرمندی در بیکتابی تصویر انسان حریصی را نشان میدهد که در تمامی زندگیاش میل به داشتن و بیشتر داشتن بر او حکمرانی میکند. شخصیت اصلی کتاب اما انسان باهوشی است که خواننده را با خود همراه میکند، مخاطب خود را به جای او میگذارد و توصیفهای فوقالعاده نویسنده خواننده را همهجوره درگیر خود میکند. در انتها رجوع به خویشتن و درک بیشتر از حقیقت زندگی، فضای کتاب را با درون هر انسان گره میزند و افق جدیدی را برایش باز میکند.
هفت داستان این مجموعه به جنگ و خانواده های درگیر با آن، چه در دوران دفاع مقدس و چه پس از آن، می پردازند. «خط مرزی» با قصه «دیدگاه» آغاز می شود که ماجرایی را در جبهه عراق روایت می کند. «روزی روزگاری پدر» قصه زندگی خانواده یکی از جانبازان اعصاب و روان است و «کنسروهای خونی»، «گل یخ»، «دست های سرگردان» و «قنات» به دیگر رخدادهای مربوط به جنگ تحمیلی از جمله فتح خرمشهر و شهدای غواص و خط شکنان عملیات کربلای چهار می پردازند. بلوغ و انتخاب از بن مایه های اصلی «خط مرزی» است. موسوی نیا شخصیت هایی را آفریده است که در بزنگاه هایی سرنوشت ساز، باید دست به انتخاب بزنند. نویسنده کوشیده است از نگاه کلیشه ای به دفاع مقدس دور بماند و فضاهایی متفاوت را واکاود تا نگاهی نو به این واقعه مهم تاریخ معاصر کشور بیاندازد. او این مجموعه را به «دلاوران و رزمندگان جبهه ی حق که در بزنگاه ها راه فلاح را برگزیدند» تقدیم کرده است.
کتاب «جلسه شعر» فراهم آمده از یادداشت هایی است که در باره ی شعر و جلسات شعر نوشته به تدریج در مطبوعات منتشر شده. یادداشت هایی کوتاه با لحنی معلمانه و آمیخته به طنز که تجربه های سالیان حضور او در جلسات شعر را به دوستداران شعر منتقل می کند. این اثر به تازگی در 303 صفحه با ویراست جدید به همراه چند یادداشت تازه توسط انتشارات شهرستان ادب به چاپ دوم رسیدهاست.
رمان وقتی دلی داستان مسلمانشدن مصعبابنعمیر یکی از اصحاب پیامبر است. روایت از نوجوانی مصعب شروع میشود. نوجوانی خوشسروزبان، باهوش و سرشار از سؤال که اطرافیانش را کلافه میکرد و بیخبر بود از بازیهای سرنوشت که در انتظارش نشسته است. جوانی زیبارو از خانوادهای ثروتمند اما تنها و سرگردان. او به همۀ ثروت و مکنتش پشت میکند و از همان ابتدا دعوت پیامبر را لبیک میگوید و اولین قاری قرآن میشود و نهایتا اولین شهیدی که بدون کفن دفن میشود. همۀ شخصیتها و اتفاقهای داستان معجونی است از عشق تا حسد و کینه که مخاطب را وامیدارد در زمانۀ خودش جایگاهش را پیدا کند.
این کتاب مجموعه ای از 14 داستان نویسندگان سراسر کشور درباره انقلاب اسلامی است. نکته جالب این است که هیچ داستانی به دیگری شباهت ندارد و هر نویسنده با دیدی تازه داستان انقلاب را روایت کرده است.
کجا بودی الیاس مجموعه داستانهای نویسندگانی است که پس از رجعت عاشقانه 175 غواص شهید خواستند با نوشتن داستان به ایشان ادای احترام کنند. این داستانها را مجید قیصری انتخاب کرده است که خود نیز یک داستان در این مجموعه دارد.
در این مجموعه داستان تعدادی از داستان نویسان با تجربه کشور عشق و ارادت خود را به مدافعان حرم با نوشتن داستان کوتاه نشان داده اند. برخی داستانها به خلوت تنهایی همسران شهدای مدافع حرم سرک کشیده اند و با اندوه آنها همنوا شده اند و برخی ما را با خود تا دل گرماگرم معرکه درگیری برده اند.
کتاب «ریحانهایی که مادرم دوست داشت»، مجموعه داستانهای خیلی کوتاه اما پیوسته ای درباره جنگ به قلم سید اکبر میر جعفری است. این کتاب با عنوان فرعی «جنگ نوشت» در آخرین روزهای سال 94 توسط انتشارات شهرستان ادب منتشر شده است. کتاب «ریحانهایی که مادرم دوست داشت»، شامل 52 داستان- خاطره هستند که این داستانها تماما تجربیات شخصی نویسنده است. میرجعفری در این داستانها سعی کرده است نوشتههایش نه چندان طولانی باشند که حوصله خواننده را سر ببرد و نه آن قدر کوتاه که از بیان ماجرا درماند.
دخیل هفتم از زبان مردی چهل ساله روایت می شود. پسر جوان و عاشق پیشهای به اجبار از او می خواهد که داستان عشقش را تعریف کند. راوی از دختری میگوید که سال ۵۷ عاشق هم بودند و فعالیت انقلابی میکردند و هر دو به زندان کمیته مشترک ضد خرابکاری میافتادند. با پیروزی انقلاب، مرد آزاد میشود ولی فاطمه گم میشود و کسی از او خبری ندارد. فاطمه برادری مبارز داشت که پس از آزادی راوی به او شک کرد که نکند او خواهرش را لو داده و به همین خاطر توانسته است از آن زندان فرار کند؟ راوی برای همیشه با برادر فاطمه قطع رابطه میکند.
تخران مجموعه چهارده داستان کوتاه با مضامين اجتماعي، آييني و عاطفي است. انسانهاي اين داستانها اغلب از مردم عادي کوچه و بازار و از طبقه زحمتکش هستند. انسانهايي که با قرار گرفتن در موقعيتهاي گوناگون هويت اصيل خود را نشان ميدهند.
نداهدایتی فرد شاعر جوان و موفق شیرازی، در این کتاب در قالب غزل و رباعی به سرودن آثار قابل اعتنا و دلنشینی را گرد آورده است. هدایتی فرد در سالهای گذشته افتخارات بسیاری را در محافل ادبی به دست آورده و یکی از رویش های ادبی شهر شعرخیز شیراز در دهه گذشته محسوب می شود. این شاعر خوش آتیه، پیش از این کتابی با عنوان«هوای غزل آلود» منتشر کرده بود و هم اکنون«همین گنجشک ها» با معرفی تازه ای از شعرهای خوب این شاعر منتشر شده است.
آنچه بیش از هر چیز در شعرهای عباسلو به چشم میآید، عاطفه و زنانگی اوست که در خلال تصاویری بکر و خلاقانه به مخاطب ارائه میشوند؛ مثل سومین غزل از «همقفسان» که عشق را عنصری مشترک در روح همۀ زنان عالم هستی معرفی میکند. همقفسان عنوان چهارمین مجموعهشعر «مژگان عباسلو»ست که اردیبهشت امسال همزمان با روزهای سیاُمین نمایشگاه کتاب منتشر شد و در بردارندۀ 34 غزل با مضامین عاشقانه، اجتماعی و آیینیست.
شعر اعتراض، عنوانی است که در سال های اخیر به عنوان گونه ای از شعر اجتماعی که همراه با نقد جدی و اعتراض صریح سروده می شود، مطرح شده است. پیمان طالبی، جوان خوش آتیه شعر امروز توانسته است نخستین اثر خود را با محوریت شعر اعتراض و با نام «ناحماسه» عرضه کند. این مجموعه بیشتر در موضوعات اجتماعی سروده شده است و می تواند شروع مبارکی بر سیر ادبی این شاعر جوان باشد.
کشته شدن تعداد زیادی از هموطنان ایرانی ما و مسلمانان سراسر جهان در فاجعة منا به سال 1394، موجب به وجود آمدن موجی از اشعار با موضوعات گوناگون شد که گزیدهای از بهترین سرودهها با این موضوع در کتاب «منا منهای بسیاران» جمعآوری گردیده است.
محمدعلی مجاهدی یکی از مؤثرترین شاعران آیینی دهههای گذشته است که تأثیر تعالیم و نگاه او به این مقوله را میتوان در آیینة شاگردان بیشمار وی –خصوصاً در شهر قم- به نظاره نشست. گلنفسیها گزیدهای از بهترین اشعار محمدعلی مجاهدی است که میتواند نمایی از شعر و نگاه عمیق این پیر شعر آیینی باشد.
قرار نیست شکوه غزل را خاتمه ای باشد و این شکل شگفت شعری، به تکرار و ملال بیانجامد. روزگاری دور، طرح نویی درانداختند و غزل را معرفی کردند. امروزه می توان گفت که این غزل است که در دامن خود شاعرانی را می پرواند و می نمایاند. سعید پور طهماسبی چهره ای نو و خوش آتیه در غزل امروز است که در اولین کتاب خود، قرار را بر زیستن با غزل گذاشته است. غزلهای مجموعه شعر«قرار»، صدای تازه ای از صمیمت، سلامت و حکمت در شعر امروزند و پنجره هایی روشن به آینده ی غزل، می گشایند. قرار سعید پورطهماسبی
شاعر کمادعای اصفهانی، مهدی جهاندار، پس از چندین سال درخشش در عرصة ادبیات، بالأخره تصمیم به انتشار کتاب گرفت و انتشار اولین اثر خود را به شهرستان ادب سپرد. در این کتاب، اشعار معروف مهدی جهاندار و تعدادی اثر شنیدهنشده در کنار یکدیگر نشستهاند و مجموعهای جذّاب و خواندنی را شکل دادهاند.
علیمحمد مؤدب با سپید شروع کرد و با سپیدهایش درخشید؛ هرچند در ادامه مسیر شاعریاش تجربههای موفقی هم در قالبهای غزل و نیمایی پیدا کرد اما بسیاری هنوز او را به سپیدهایش می شناسند. «عاشقانههای پسر نوح» نخستین دفتر شعر علیمحمد مؤدب است که دربردارندۀ 39 قطعه شعر سپید اوست که در آنها بیشتر سراغ موضوعات و مضامین عاشقانه و فردی رفته است. این مجموعه نخستین بار در سال 1382 منتشر شد و توانست مورد توجه و اقبال صاحب نظرمان و علاقهمندانِ ادبیات قرار بگیرد و اکنون چاپِ دوم این دفتر شعر توسط انتشارات شهرستان ادب منتشر شده است.
«صبح بنارس» مجوعهای از سرودههای علیرضا قزوه، شاعر موفق کشورمان، طیّ دورهای است که به عنوان رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در هند حضور داشته است. صبح بنارس برگزیدۀ بیستویکمین دورۀ جایزۀ کتاب فصل و همچنین برگزیدۀ جایزه قلم زرین است و 70 غزل و قصیده را شامل میشود. توجه به معارف دینی و زبان استوار و روان از ویژگیهای اصلی آثار علیرضا قزوه است.
«سکوت کاهگلی» اولین مجموعۀ شعر دکتر رضا شیبانیاصل، شاعر باسابقه و نامآَشنای تبریزی است که عنوان برترین کتاب جایزۀ گام اول را نیز از آن خود کرده است. اگرچه عمدۀ این کتاب را غزلهای شیبانی در بر میگیرد اما چند چهارپاره و قصیده نیز در این کتاب دیده میشود. زبان سخته و پخته و عاطفۀ سرشار این شاعر تبریزی، سکوت کاهگلی را خواندنیتر میکند.
علی محمد مودب به رغم سروده های ارزشمندی که در قالب های متعدد دارد برای خیلی از مخاطبان ادبیات با سپیدهای تأثیرگذار و جریان سازش شناخته شده است. مجموعه«سفر بمباران» در برگیرنده شعرهایی با محوریت شعر مقاومت جهان اسلام است. این کتاب حاصل سروده های جریان یافته در طول جنگهای 33 روزه و 22 روزه بوده در عین توجه به این موضوع، خرده روایت ها،واگویه ها و انتقادهایی در حوزه های مختلف اجتماعی، فرهنگی و حماسی را دربرگرفته است.
فاطمه سلیمانپور از شاعران جوان امروز است، اما پختگی و کمالگرایی نگاه شاعرانهاش، او را از بسیاری جهات از همنسلانش متمایز کرده است. فاطمه سلیمانپور، متولد سال 64 است و در قم زندگی میکند. اولین مجموعهشعرش با عنوان «سرم به شانۀ تو فکر میکند» بهار امسال توسط انتشارات شهرستان ادب منتشر شد؛ مجموعهای شامل 36 شعر عاشقانه که به ترتیب سرایششان از سال 85 تا 94 در کتاب قرار گرفتهاند.
فریدون شمس از شاعران باسابقة جلسات تهران است که توانسته است نگاه خود را همگام با نگاه روز به شعر پیش ببرد. از این روز شعرهای او در عین پختگی، از نگاهی نو بهرهمندند که خواننده رو به مطالعة دقیقتر آثار او ترغیب میکنند.
بسیاری از شاعران بزرگ معاصر از شهرستان های کوچک برخاسته و جریان ادبی کشور را تحت تاثیر قرار داده اند. فاطمه هاوشکی شاعری از دیار شهربابک است در استان کرمان. این شاعر جوان با زبانی ساده و بومی، نخستین مجموعه شعر خود را با نام«زیر سر کوه» عرضه کرده است. این کتاب خواندنی که یکی از بهترین مجموعه شعرهای بانوان شاعر در این سالهاست، توسط انتشارات شهرستان ادب منتشر شده و در اختیار علاقه مندان غزل قرار گرفته است.
کمتر کسی این روزها پیدا میشود که نام محمدمهدی سیار را نشنیده باشد؛ شاعری که چه به واسطۀ کسب جایزۀ کتاب سال برای کتاب «حقالسکوت» و چه به واسطۀ فعالیت مستمر خود در سرایش ترانههای مطرح و روز کشور، شناختهشده است. او دارای دکترای فلسفه از دانشگاه تربیت مدرس است و ترانه های او را از زبان خوانندگانی چون «سالار عقیلی» «نیما مسیحا» «فریدون بیگدلی» و «حامد زمانی» شنیده ایم. «رودخوانی» سومین کتاب محمدمهدی سیار پس از «بیخوابی عمیق» و «حقالسکوت» است. شعرهای این مجموعه در قالبهای مختلفی سروده شده است که البته غالب آنها را غزل و نیمایی تشکیل میدهند.
معین اصغری از شاعران جوان مشهدی است که در چند سال اخیر سرعت رشد فزایندهای را در میان شاعران همسال خود داشته است. «روبهرو» مجموعة 25 غزل از اصغری است که بعد از سال 89 سروده شدهاند. درونمایههای این اشعار بیشتر عاشقانه و تا حدّی عارفانه است.
این کتاب، منظومه ای بلند در قالب چهارپاره است که به گونه ای بی نظیر به روایت فراز و نشیب و اشک ها و لبخندهای روزگار معاصر می پردازد. این منظومه یکی از جامع ترین آثار ادبیات سیاسی و حماسی و یک تاریخ شاعرانه از دوران انقلاب اسلامی است که با بیان دردمندانه و هنرمندانه علی محمد مودب به رشته تحریر درآمده است. «دستخون» را می توان بلندترین چهارپاره انقلاب دوران انقلاب اسلامی نیز دانست.
«دارم خجالت میکشم از اینکه انسانم» عنوان مجموعه شعر تازهای از مرتضی امیریاسفندقه است که دربارۀ مصائب انسان در جهان امروز سروده شده است. شاعر در این مجموعه با نگاهی انسانی و شاعرانه، پدیدههایی مثل جنگافروزی و کشتار انسانهای بیگناه را مورد انتقاد قرار ميدهد. «دارم خجالت میکشم از اینکه انسانم»، شعرهايي در سه قالب نیمایی، غزل و قصيده را در بر دارد.
از میلاد عرفانپور تاکنون چند مجموعۀ رباعی چاپ شده است و این شاعر خوشقریحۀ کشور توانسته است نامی در این قالب دیرپای ایرانی برای خود دست و پا کند. «بیخبریها» اولین غزلهای چاپشدۀ این شاعر جوان و موفق شیرازی را شامل میشود. علاوه بر 18 غزل موجود در کتاب، چند دوبیتی و رباعی نیز در پایان این مجموعه گنجانده شده است.
متفاوت بودن یک شعر همیشه به عجایب و غرایب لفظی و معنوی و ساختارشکنی های آنچنانی نیست. گاهی صداقت و صمیمیت می تواند شعریت را گواه باشد و تضمین کند. جواد شیخ الاسلامی شاعری پرشور و خوش آتیه است که در جوانی توانسته این نشانه های مبارک را در شعر خود به تماشا بگذارد.«بی تو نبودن» روایتی بی تکلف از بی قراری های یک جوان امروزی در ساحات متنوع و مختلف است. این مجموعه خوشخوان، نخستین کتاب این شاعر خوش ذوق مشهدی است.
موسی عصمتی ، شاعر روشن دل خراسانی، پس از سال ها تجربه سرودن نخستین بار شعرهای خود را در این کتاب منتشر کرده است. شعرهای این کتاب بخصوص از دید اجتماعی برجسته است. شاعر در این اثر تلاش دارد تا تجربیات خاص دوران نابیناییاش را با استفاده از ظرفیت کلمات به تصویر بکشد.
پروانه نجاتی از موفق ترین بانوان شاعر در روزگار ماست. بیش از سه دهه فعالیت مستمر ادبی و سرایش در موضوعات متنوع در کنار گرایشات مذهبی و انقلابی، موجب شده تا او شاعری کم نظیر در نسل خود – به ویژه در میان بانوان - باشد. نجاتی اهل بهبهان است، سالهاست در شهر شعر- شیراز- زندگی می کند و مسئول انجمن شعر زنان شیراز است.مجموعه شعر بهانه ها مجموعه ای از تازه ترین و بهترین آثار این شاعر است. در مجموعه بهانه ها، شعرهایی خواندنی در موضوعات گوناگون گردآمده تا بهانه هایی باشد برای لذت از شعر اصیل امروز.
دکتر محمد مرادی استاد ادبیات دانشگاه شیراز و شاعر جوان و باتجربه ای ست که در این کتاب بیشتر با زبان غزل به شعرهایی عاشقانه اجتماعی و آیینی پرداخته است.
این مجموعه شعر میلاد عرفان پور با عنوان« از آخر مجلس» در چهار فصل سروده شده است. شاعر در این کتاب، به رباعی، غزل و نیمایی پرداخته است. نیایش، عشق، دادخواهی و حماسه موضوعاتی است که سرچشمه ی بیشتر سروده های این کتاب است. در این مجموعه بُعد دیگری از شعرهای میلاد عرفان پور درکنار بخشی از تازه ترین رباعی های او به مخاطبان عرضه شده است. این کتاب به چاپ هشتم رسیده است.