به کوشش مهدی ایوبی کتاب مجموعه ترانه ی خانه ترانه به کوشش مهدی ایوبی توسط انتشارات فصل پنجم منتشر شده است.ترانه ها و ترانه سرایانی که در این کتاب گرد هم آمده اند،هر کدام مدتی در خانه ای نفس کشیده اند که دکتر افشین یداللهی بیش از پانزده سال به دوش کشید!خانه ای که اگر نبود بسیاری از ترانه های محبوب و محترم تاریخ ترانه نوین سرزمینمان متولد نمی شدند!حالا اما دیگر افشین یداللهی رفته و ما مانده ایم و خاطره دو دهه استقامت و انصاف و بردباری،خاطره ای که می تواند روشنگر مسیر باشد برای بازماندگان و علاقه مندان او و جلساتش!تا شاید همت کنند و همچنان خانه ترانه سقفی باشد بالای سر کارورزان ترانه ی تازه نفس سرزمینمان که قرار است خاطرات بعد از اینمان را با آن ها بسازیم….
زندهیاد دکتر قیصر امینپور (2 اردیبهشت 1338 گتوند خوزستان 8 آبان 1386 تهران)، عضو هیئت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران و عضو پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی از پیشآهنگان و سرآمدن شعر روزگار پس از انقلاب اسلامی بود که هر چند سالیان زندگانی پربارش به نیمسده نرسید و با دریغ نزدیک به یک دهۀ پایانی زندگی را در رنج تابسوز بیماری گذراند، توانست در درازنای نزدیک به 30 سال سخنوری (1386ـ1357) خوانندگان بسیاری را به سوی هنر خویش بکشد. امینپور میان پژوهشگران بیشتر به شاعری شناخته میشود، اما افزون بر آن ترانهسرا، نویسنده، پژوهشگر، سردبیر و روزنامهنگار نیز بود. در این کتاب تلاش شده با ارزیابی چند سویۀ کارنامه ترانهسرایی قیصر زیروبم کار وی نشان داده شود و برای آنکه جایگاه وی به درستی میان سرایندگان روزگار آشکار شود؛ در آغاز به بررسی کوتاه و فشردۀ پیشینۀ ترانهسرایی پرداخته شده و سپس از سبکشناسی سروده های قیصر بیان شده است و در پایان شیوۀ او با چند سرایندۀ دیگر سنجیده شده است. در بخش پایانی از تصنیفها و آوازهای شعر قیصر آورده شده است.
این مجموعه که از روی چاپ دوم «مجموعه کامل شعرهای سید حسن حسینی» در نشر کتاب آبی تنظیم شده، در پنج بخش غزل، مثنوی، قطعه، چهارپاره (ترانه) و تک بیتی دسته بندی شده است. رباعی های شاعر در دفتری جداگانه منتشر خواهد شد.
علی معلم دامغانی شاعرِ شگردهای نو در قالبهای کهن شعر فارسی است. صورت کامل شعر او در قالب مثنوی رخ نموده است. هم از این روی در این گزیده، تکیه بیشتر بر این قالب است، بهگونهای که تقریباً همه مثنویهای شاعر ما را در آن میتوان یافت. البته رویکرد تازه شاعر به ترانهسرایی که حاصل آن ترانههای ماندگار است، نیز از نظر دور نمانده است. امتیاز مهم این کتاب، گرهگشاییهای بسیاری است که در شعرهای دشواریاب علی معلم صورت گرفته است و مهمتر این که شماری از این گرهها به مدد خود شاعر و طبق یادداشتهایش بر کتاب حاضر، گشوده شده است. افزون بر این، همه کتاب به رؤیت ایشان رسیده است.
یکی از نامهایی که با شعر سبک هندی گره خورده است، نام مرحوم محمد قهرمان است؛ شاعر نازکاندیشی که هم در عرصة پژوهش و هم در عرصة سرایش توانسته است آثاری ماندگار به ثبت برساند. فرشتة مهر، مجموعة تصنیفهای محمد قهرمان است که پس از فوت ایشان، به چاپ رسیده است.